Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Vizisportok

Búvárkodás
2010-03-16
A könnyűbúvárkodásról

 A már modernnek mondható könnyűbúvár sport 1942 decemberében született meg, mikor feltalálták az igazi autonóm légzőkészüléket. Ki ne hallott volna már a naaagy Cousteau kapitányról?

 Egész menőnek érzed magad, míg a napszemüvegedben feszítesz a nyílt vizet szelő hajó ülőalkalmatosságán, a hajadat ide-oda dobalja a szél (fiúknál egyebet…J ). Ám elkerülhetetlen a merülési célhoz való megérkezés, a motor leállítása, a móka kezdete. Uszonyokat húzol, felcsatolod a testsúlyod függvényében adott súllyal felszerelt ólomövet, belebújsz a palackkal, polippal összeszerelt mellényedbe. A loose-ok ilyenkor realizálják, hogy a story elejéről lemaradt az uszony, úgyhogy reménytől duzzadva – miszerint nem dőlsz fel a rajtad imbolygó cirka 40kilóval- megpróbálják elérni az elérhetetlennek tűnő lábfejüket, azzal a nonszensz céllal, hogy  felhúzzák a műanyag hártyákat.

könnyűbúvár Molnár Béla fotója, extrém, extreme, sport, sportok, outdoor

Határozottan célszerű, sőt erősen ajánlott (a merülés pozitív végkimenetele végett ) összeszereléskor megnyitni az oxigén palackot,s ellenőrizni,hogy gyün-e a levegőd a csutorában (az a kis vacak, amit mindenki kénytelen a szájába tömködni a víz alatti levegőhöz jutás reményében). Maszk fel,csutora be,levegő vétel, felszerelésed helyes átfogása, csak, hogy ugrás közben ne szálljanak ide – oda a cucc egyes tartozékai (a teljes harci díszben már közel sem érzed magad olyan vonzónak és ellenállhatatlannak). Becsobbansz a vízbe, majd kezdődik a süllyedés mulatsága. (Kezdőket gyakran a merülés befejezésekor is ugyanott talál az ember, miként küszködnek a kötél mentén való lejutással, node akkor már minek.) Az egyenlítés valóban eleinte egy hosszadalmas, s időnként egy fájdalmas (kapkodás esetén) mulatság (akinek átszakadt, vagy lyukas a dobhártyája sajnos elfeledheti ezt a sportágat ).

Ám mikor leérsz súlytalanná, gondtalanná válsz, s az előrébb jutás végett megszokott erőberuházásod töredékével teszel meg utakat. Minden lelassul, leegyszerűsödik.  

 búvár fotó Molnár Béla, extrém, extreme, sport, sportok, outdoor

Egy teljesen másik világ. Tengeri „szörnyek” amerre csak a szem ellát. Némelyik elfér a tenyeredben, s vannak,”melyek olyan nagyok, hogy egyiküknek 4napig és 4éjszakáig tart,míg elvonul..” Duma habbal, dupla buborékkal. S bár Nagy Sándor „némi” túlzással élt, de a lenyűgözöttség érzete átjön a sorokból. Ahogy a legyező korallok hajlonganak az áramlás irányát követve, ahogy a polip rácuppan a maszkodra, ahogy a „rettegett” barrakűda megáll melletted, s csak stíröl ( ala carte búvárról álmodozva ), teljesen megszűnik létezni minden egyéb…

 ..ha csak nem Tahitin cirógatod a rájákat . S ha a cimbik jó fejek, akkor tudtod nélkül bekennek csukamáj olajjal (elég 1-1 kéz tapicskolás), s csak arra leszel figyelmes, hogy a többieket le se tojják, nálad viszont rajzanak, s mindegyik téged akar. Finnyások előnyben, a hiszti garantált!

 cápa búvár Molnár Béla, extrém, extreme, sport, sportok, outdoor

Node… kinek ne jutna eszébe a Cápa című film ritmikus zenei aláfestése, az a bizonyos, hamisithatatlan, egyedi tö…-tö..-tö.-tö-tötö-tötö-tötötötö?

Annak egészen bizonyosan, aki úgy dönt,hogy megízleli az éjszakai merülés félelemmel fűszerezett édes (adott esetben sós-) ízét.

Minden ami nappal rejtőzködik, éjjel felbátorodva előbújik, a nappali műszakosok nyugovóra térnek. Ha kellő távolságból világítod meg a dolgokat, olyan, mintha mindent negatívban látnál. Eltűnnek a részletek, előjönnek a kontrasztos sziluettek.

Így lehetséges, hogy a medúza raj tagjai pulzáló grafikáknak tűnnek, s a vakuk különös, misztikus fény-köntösökbe öltöztetik a víz alatti világot.

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Bentley síléc a Zai-tól
Bentley síléc
Luxus síléc igényeseknek
Ktrak
Ktrak
Végre egy olyan síbicikli, ami nem csak lejtőn lefelé használható!
Jégmotorozás
Jégmotorozás
A motoros sport, ahol nem gáz, ha szög van a gumiban. Jó sok.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012