Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Labdás sportok

Chinlone
2010-08-06
A foci őse akrobatikus-táncos elemekkel Mianmarból

 A Chinlone mianmari nemzeti sport. A foci és a tánc keveréke, egy olyan csapatsport, ahol nincs ellenfél a pályán. A célja nem a győzelem vagy a vereség, hanem a minél szebb és látványosabb játék.

 A csapatok 6 tagból állnak, a pálya kör alakú. A játékosok egymásnak passzolgatják a bogyót lábbal, térddel, bokával miközben körbe mennek a pályán. Egy játékos bemegy a kör közepére szólózni, amikoris táncos-akrobatikus labdakezeléssel szórakoztatja a közönséget. A többi játékos eközben támogatja a kör közepén állót úgy, hogy visszapasszolgatják neki a labdát. Amikor a labda véletlenül leesik, a játék újraindul.

 

chinlone, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 A Chinlone Burmai nyelven "sétáló labdát" jelent. Anyaga rattan, labdaérintéskor kattanó hangot ad, ami a játék esztétikáját emeli. A játékosok hat testrészüket használják labdaérintésre: a lábfejet, a talpuk belső- és külső élét, a bokát, a sarkat és a térdet. A játék mezítláb vagy speciális Chinlone cpőben zajlik, így a játékosok jobban érzik a labdát és a talajt. A játéktér átmérője 6,7 méter, az ideális talaj száraz, tömör föld, de valójában bármilyen kemény felület megteszi.

 Asport legalább 1500 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt a játékosok több, mint 200 módját fedezték fel a labda megrúgásának. A legtöbb ilyen mód majdnem teljesen megegyezik a tradicionális mianmari tánc- és harcművészeti mozdulatokkal. Sok rúgás ezek közül a játékos háta mögött történik, anélkül, hogy az látná a labdát, ezzel téve még látványosabbá, akrobatikusabbá a játékot. A testtartás nagyon fontos a Chinlone-ban, sok rúgás csak akkor hajtható végre, ha a játékos minden testrésze (karok, lábak, fej, felsőtest) teljes összhangban mozog.

 

Chinlone, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 Mianmar egy Buddhista ország, így a Chinlone játékok sok Buddhista fesztivál szerves részét képezik.  A legnagyobb ilyen fesztiválon (ami több, mint egy hónapig tart) akár ezer csapat is játszik. A játékok alatt zene szól, ami segít a játékosoknak tartani a ritmust és inspirálja őket egyben. Ezalatt egy műsorvezető bemondja az éppen látható mozdulatok neveit, és szójátékokkal szórakoztatja a közönséget.
Férfiak és nők is játsszák a játékot, gyakran egy csapatban. Még felnőttek és gyerekek is lehetnek vegyesen, nem ritka a 80 év feletti játékos sem. A csapatjáték neve "wein kat" (körrúgás) de létezik az egyszemélyes játék is, amit "tapandaing" néven neveznek. Ezt viszont csak nők mutatják be.

 A Chinlone játékhoz a teljes csapatnak összhangban kell lenni, a koncentráció mértéke szinte már meditatív jellegű.

 A Chinlone a futball játékok családjába tartozik. Sok hasonló játék létezik Délkelet Ázsiában, ilyen például aTakraw Thaiföldön, Sepak Raga Malajziában, Szingapúrban vagy Indonéziában, Sipa a Fülöp szigeteken, Kator Laoszban vagy Da Cau Vietnámban. A verseny változatot általában a pálya közepén elhelyezett háló fölött játsszák.
A sportág alapja a kínai Tsu Chu vagy Cuju, amit a FIFA a labdajátékok ősének tekint. Hasonló játék még a lábtoll labda, ami szintén ezen ősi sportok családjába tartozik. A Footbag (vagy hacky sack) is ilyen sport.

Stiga

Forrás és képek: chinlone.com

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Skizee
Skizee
Hegyre fel sífelvonó nélkül? Igen, lehetséges, és nem csak gyalog.
Snowshorts
Snowshorts
Szánkó a ruhán, avagy támadnak az "Extrém Shortok"
Telemark
A Telemark
"All terrain" sítechnika a régi időkből,túrázni és lesiklani is szépen lehet vele.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012