Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Labdás sportok

Bocsa
2008-07-30
Egy jó kis haveros-sörözős sport mindenkinek.

A Bocsa története, szabályai
A bocsa nemtõl, kortól függetlenül élvezhetõ, és elõképzettséget, különös testi adottságot sem igényel.
A játékot - egyéni versenyzõk, párosok és háromfõs csapatok - egy négy méter széles, huszonhat méter hosszú pályaterületen játsszák. A sport lényege röviden: gurítással a bocsát (nagy golyót; 920 g, 11 cm átmérõjû mûanyag vagy csont golyó) minél közelebb juttatni a pallinóhoz, és ha ez túl jól sikerül az ellenfélnek, akkor jöhetnek az igazán látványos dobások.


A bocsa története
Ahhoz, hogy megismerjük e sportág múltját egészen az ókorig kell visszatekintenünk. Egyiptomban a sírok feltárásánál találtak a játék õsére vonatkozó tárgyakat, falvéseteket. A golyók eredetileg kõbõl készültek, késõbb a latinok kemény fából faragták ki azokat, de játszották Afrikából hozott kókuszdióval is. A középkorban piactereken és utcákon játszották, de meghódította a kolostorokat és várakat is.

Prominens egyházi személyiségek, várurak sõt még hölgyek is játszották.
Franciaországban IV. Károly betiltatta. Így ott az 1300-as évektõl öt évszázadon át tiltott tevékenységnek minõsült. Angliában II. Richárd 1388-ban, majd VIII. Henrik 1511-ben mint hazárdjátékot ugyancsak üldöztette, de büntették pl. Velencében is. Kedvelte a játékot I. Erzsébet és Sir Francis Drake is. A leghíresebb játszma 1588-ban volt. Sir Francis Drake játszotta Lord Howarddal Plymouthowban. Várták, hogy megérkezzen a Spanyol Armada. Befejezte a játszmát mielõtt kihajózott a csatornára, hogy legyõzze az ellenséget. Azt mondta: "Van még idõ lejátszani a játszmát és megverni a spanyolt." Míg a Bocsa Angliában a nemesség kiváltsága volt - I. Károly is nagy játékos volt, õ vezetette be a fogadásokat - addig Franciaországban a szegények játékává lett.

A XIX. század elején Lyonban egy 1824-es rendõrségi rendelet kimondta, hogy területet kell kijelölni a bocsázók számára, ahol nem lehet õket háborgatni. 1897. november 14-én Rivoliban 15 piemonti egyesület képviselõi elhatározták, hogy létrehozzák a Piemonti Bocsa Uniót. Huszonkét évvel késõbb Torinóban megalakult az Olasz Bocsa Unio. Hírességek és hétköznapi emberek kedvelt idõtöltésévé vált. Az említetteken kívül Niccoló Paganini, André-Marie Ampére, Guiseppe Garibaldi, Maria Soldati, Sandro Pertini köztársasági elnök, II. János Pál pápa, Adenauer. Még Walt Disney rajzfilmfigurái is ismerik a játékot (1949). A festõket is megihlette a játék például Francisco Goya (1815) vagy Pablo Picasso (1910). A világon szétszóródott olaszok, akik próbálták megõrizni eredeti életstílusukat vitték magukkal a játék hírét és szinte mindenhol találhatunk bocsapályákat kiskocsmák, poharazók oldalában, szállodák teniszpályái mellett, tengerpartokon. Helyi bajnokságok mellett nemzetközi versenyeket, így egyéni és csapat Európa- és Világbajnokságot is rendeznek. Várományos, hogy felvegyék az olimpia sportágai közé. A "Bocce - A Sport for Everyone" c., az USA-ban kiadott könyv statisztikája szerint: "Today the top three most-participated sports in the world are 1) soccer 2) bocce and 3) golf." Egy biztos, rendkívül szórakoztató, minden korosztály számára korra, nemre, súlyra való tekintet nélkül.

Pálya, eszközök, szabályok
A játék lényege emlékeztet más õsi népi játékokra, pl. a snúrra. Az ellenfelek igyekeznek a bocsát (nagy golyót) minnél közelebb juttatni a pallinóhoz (kis golyóhoz). Ez legtöbbször gurítással történik.Játszhatja egy-egy játékos egymás ellen, vagy párosok illetve három fõs csapatok, a mérkõzéseket rendszerint választott vagy kijelölt játékvezetõ vezeti a lenti ábra szerinti, igen egyenes, kemény burkolatú pályán.A játék menete:
A játékvezetõ közremûködésével sorsolással eldöntik melyik fél kezd és a pályán mely irányból kezdik a játékot. Ezután elhelyezik a pallinót az ábrán jelölt kezdõpontra, majd a kezdõ játékos az alapvonal (A) mögül igyekszik bocsáját minél közelebb gurítani a pallinóhoz (punto).
Amennyiben a gurítás nem érvénytelen (pl. nem ér palánkot) az ellenfél következik, próbálja a pallinót jobban megközelíteni bocsájával, mint az ellenfél. Mindaddig próbálkozhat, míg közelebb gurít, mint ellenfele, ill. ennek hiányában amíg el nem fogynak a bocsái. Majd ismét a kezdõ játékos következik. Ha elfogytak bocsáik a játékvezetõ megállapítja melyik bocsa van a pallinóhoz a legközelebb ill. a jobb pozíciót gurított versenyzõnek hány bocsája van közelebb, mint az ellenfél legközelebbi bocsája. Ennyi pontot ír. A játék 12 vagy 15 pontig folytatódik.
Abban az esetben ha a játékos úgy gondolja, hogy túl nagy feladat lenne az ellenfélénél jobbat gurítania, akkor megpróbálhatja kidobni annak bocsáját. Ezt azonban csak úgy teheti, ha elõre bejelenti melyik golyót akarja eltalálni. Ennek két módja lehetséges - kétféle dobással.

- Az egyik a raffa dobás:


 Ez akkor lehetséges, ha a célgolyó túl van a szembenlévõ C vonalon vagy a bárhol elhelyezkedõ pallinóhoz közelebb van, mint 13 cm. A dobást nekifutásból célszerû végezni az A alapvonalig elõrefutva. A bocsa elõször csak a C vonal mögött eshet le és elsõként mindenképpen a célgolyóval kell ütköznie. Az eredményes dobást követõen a golyók állásától függõen folytatják a játékot.

- A másik dobásforma a repülõ dobás, azaz voló:

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Twin Parabolic Ski
Twin Parabolic Ski
Két lécnél jobb a négy? Állítólag igen, de majd az idő eldönti!
Hangboard
A Hangboard
A "lógódeszka". Szerintem kicsit sok a vas rajta, de működik.
Bigfoot, Snowblade, Skiboard
Bigfoot, Snowblade, Skiboard
A rövid lécek anatómiája, avagy miben különböznek egymástól és a klasszikus lécektől?
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012