Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Vizisportok

Rafting
2010-11-05
Adrenalintermelő vadvizi evezés


  Ha pontosak szeretnénk lenni, akkor tutajozásra lehetne lefordítani a kifejezést. Ám, ha egyszer kipróbálod, garantálom, vadabb elnevezésért kiáltasz majd. Ha egyszer rászánod magad, akkor 1 - 4 – 12 fős gumicsónakokban evezhetsz végig a zúgókkal tarkított folyón.
Ha nem is Ádám és Éváig, de az egyiptomiakig, s az indiánokig bizonyosan visszavezethető a kajak és a kenu használata, mint vízi közlekedési eszköz. Mint sporttevékenység az 1970-es években jelent meg.
A mai értelemben vett vadvízi evezés a 20. század közepétől kezdett népszerű sportággá válni.
 A raftot (nagyon erős, felfújható gumicsónakot) eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, speciális bevetéseken használták az elit alakulatok. A kalandkutatók azonban hamar kisasolták, hogy ezek a csónakok amolyan „all in one”, szinte mindent kibírnak, így a veszélyes, sziklás vadvizek sodrását is. Így született meg a rafting, mint sportág.

  Kiváló csapatépítő tevékenység, hiszen a csónakban egy oldalon ülőknek együtt kell evezniük az előrehaladás érdekében, s összhangban kell lennie a két oldalnak,máskülönben körbe – körbe forogtok. A csónak ott kezd el megfelelő irányba , tempóba haladni, ha mindenki tudja mi a saját dolga, s képes az összes csónakban ülő együttműködni. A csónakban megszűnik minden, a hétköznapokban érezhető társadalmi különbség, egyként küzdötök. A hétköznapi életben olyannyira takargatott személyiségjegyek rendre előkerülnek, s igencsak megismeritek egymás emberi mivoltját. Segítőkészség, higgadtság – pánik, korrektség, alázat (itt gondolok arra, hogy ha a túravezetőd rád kiabál, hogy mit csinálj, akkor vakon bízol benne, s teszed,a mit mond, s nem bírálod felül egy pillanatig sem, mondván, hogy neked „senki nem parancsol”. Ha azt mondja ugorj, akkor ugrasz. Még ha bizarrnak is tűnik. Itt nem csak a saját életedért felelsz, hanem mindannyian feleltek egymás életéért. Egy rossz döntéseddel a többieket is bajba sodrod.) együttműködési képesség, és még sok-sok tulajdonság láttatni fogja magát.

rafting, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor, vadvíz


A rafting kipróbálásához elegendő az átlagos fizikai kondíció, sőt még úszni sem kell feltétlenül tudni . A vadvizeken kötelező a mentőmellény viselete, ami jó esetben  fenntart a víz felszínén. Célszerű, ha az alany nem rendelkezik víziszonnyal, ez viszont tény.
A vadvízi „úszás” technikája: háttal felfekszel a vízre, lábak a sodrás irányába nézzenek. A lapátodat ne add olyan könnyen, mert ha lábbal nem sikerül elrúgnod magad a sziklától, a lapáttal való eltaszajtkodásod sok sérüléstől megmenthet.
Sose akard lerakni a lábad, mintha egy mélyvízi medencébe lennél, mert odalenn nem a csempe fog fogadni, hanem kövek, vékonyabb – vastagabb faágak ( akár egész vastagok, melyek a hegyoldalról görögtek a folyóba), melyekbe bele akadhat a lábad, avagy a vízfelszínről nem látható faág leselkedik rád odalenn, amibe beleakad a mellényed, viszont az erős sodrású víz sodorja tovább előre a testedet, s így menthetetlenül rosszra fordul a helyzeted (vizuális típusúak előnyben…vagy épp hátrányban) .

A veszélyesség alapján I-V-ig osztályozzák a vadvizeket. A legkönnyebb szakaszokon akár családdal is evezhetünk (alsó korhatár 8-10 év), de a veszélyesnek minősülő szakaszok már nagyobb gyakorlatot igényelnek.
A II – es, III – as szakaszokon garantált, hogy eleinte, többet vannak vízben az amatőrök, mint a csónakban. Viszont estére olyan karizmaik lesznek ( a folytonos csónakba való visszakerülésért folytatott harc következtében ), amit Popeye is megirigyelne. De ha vigasztal, a fájdalom úgyis csak másnap jelentkezik, amikor ugye újra vízreszállás van.

rafting, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor, vadvíz

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Bigfoot, Snowblade, Skiboard
Bigfoot, Snowblade, Skiboard
A rövid lécek anatómiája, avagy miben különböznek egymástól és a klasszikus lécektől?
Alaja
Alaja dizájn fólia
Dizájnfólia síre és snowboard-ra. Akár naponta új cuccod lehet!
Airboard snowbodyboard
Airboard Snowbodyboard
Szánkó? Hószörf? Viziszörny? Egy kicsit mindegyik, mindenesetre nagy mókának tűnik!
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012