Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Repülés

Rotorcraft
2010-11-22
A rotorbolondok harca földközelben. Technika, tapasztalat és sebesség együtt.


  Nem bírod a hullámvasutat? Tériszonyod van? Nem szereted a hangzavart? Akkor ezt a sportot biztosan nem Neked találták ki! Na nem mintha akárki számára elérhető volna, főleg kicsiny hazánkban, ez a nem mindennapos gyomrot és egy, a dolgában igen biztos, pilótát és másodpilótát igénylő sportág.

 Ennek ellenére kortól és nemtől független, az egyik orosz párost például hölgyek alkotják, a legidősebb résztvevő pedig egy angol úriember, aki 78 éves lett idén és gondolkodik, hogy részt vesz a következő bajnokságon is.

Rotorcraft, FAI, helikopter, verseny, extrém, sport, sportok  Eddig 13 bajnokságra került sor, melyek közül kilencet az oroszok nyertek meg. A pilótáknak öt főbb versenyszámban, igen szigorú szabályoknak megfelelően kell összemérniük tudásukat, ügyességüket és tapasztalatukat:


  Szlalom: A pilótának segítőjével kooperálva egy kötélhez erősített bójával, vagy vízzel teli vödörrel kell, egy igen kacifántosan kialakított pályán, 12 számozott kapun (magasságuk: 2m, szélességük: 1m) keresztülmanőverezni, majd a végén a vödröt egy asztal közepére helyezni. Természetesen mindezt időre (maximum 200 másodperc alatt)!

Preciziós repülés: (A verseny napján) szigorúan megszabott magasságban kell a földön kijelölt útvonalnak és feladatoknak megfelelően manőverezni (szűk folyosók, repülési szög, pontos leszállás).

Rakomány szállítása (avagy a „postás”): A segítő feladata, hogy minél gyorsabban, minden 50 cm átmérőjű vödörbe két kis rizses zsákot dobjon 5 m magasságból, illetve egy kötélhez erősített tekebábút kétszer, pontosan beleengedjen 7 m magasságból. Ezek után a pilóta feladata minél pontosabban landolni a kijelölt helyen.

 Navigáció: Hosszú távú repülés. Több kijelölt pont között, vegyesen meghatározott útvonalú navigációs feladat, időzített érkezéssel és rakomány lerakásokkal kombinálva.


Freestyle: A cél demonstrálni a legmagasabb szintű manőverezési képességeket és ügyességet. Fontos, hogy a pilóták, a manőverekkel nem léphetik át a helikopterük határait, amelyeket a típusok kézikönyve szab meg, ezzel is növelve a repülés biztonságát. A végrehajtandó manőverek listáját és pontos leírásukat a versenyszám előtt 48 órával le kell adni, hogy elbírálásra kerülhessenek. A látvány érdekében füstöt és zenét is használhatnak a versenyzők.

Rotorcraft, helikopter, verseny, FAI, extrém, sport, sportok, extreme


  Ezen műsorszámok a „móka” ellenére komoly jelentőséggel bírnak, ugyanis minden ügyességen, időzítésen és pontosságon alapszik, ezért a még aktív pilóták, mindennapi munkájukban is hasznosítják őket, például mentés (search and rescue) során. Ezáltal pedig az egyik leghasznosabb, sőt talán az egyetlen hasznos extrémsport a világon.
A világbajnokságokat a FAI (Fédération Aéronautique Internationale), CIG helikopter bizottsága szervezi. A következő, 14. FAI Helikopter Világbajnokság 2012. Augusztus 21-én, Oroszországban kerül megrendezésre.

Boki

Forrás: fai.org

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Supatracks Black Diamond
Mattracks: Black Diamond motoros snowboard
Hegyek nélkül is lehet snowbardozni ezzel a szörnyeteggel.
Auto Skijöring
Skijöring autóval
Ló helyett lóerők, vagyis az se baj, ha egy síelő lobog a kocsi mögött.
Snowshorts
Snowshorts
Szánkó a ruhán, avagy támadnak az "Extrém Shortok"
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012