Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Ugrósportok

Swingflipping
2010-11-30
Extrém freestyle hintázás! Létező sport, itthon is művelik.

A sport:

Az extrém hintázás (swingflipping) vagyis különböző extrém, esetleg akrobatikus trükkök, mutatványok végrahajtása a hintán, illetve arról történő leugrás közben. Ez egy nagyon alacsony népszerűséggel bíró sport, kevesen ismerik, komolyabban kevesen csinálják, sajnos emiatt csak néhány igényes videó található meg az interneten.

extrém, extreme, hinta, hintázás, sport, swingflipping, extrem, sportok, outdoor

Történet:

Előttünk már sokan elkezdték űzni ezt a sportot külföldön, a világ más-más pontjain. A mi történetünk Budafokon kezdődött 2006 őszétől és csináltuk több, mint 2 évig. Egy barátommal kezdtük el a sportot, ami először csak baromkodásnak indult, de ahogy fejlődött a technikánk, rájöttünk, hogy ez egy jó dolog. Társult hozzánk sok ember és abba is hagyták sokan. Magyarországon még senki nem foglalkozott komolyan a sporttal rajtunk kívül.

Trükkök:

A trükkök között vannak nagyon eredeti, szép stílusosan végrehajtható trükkök, de néhány trükk között kicsit elvékonyodott a határ, hasonlóak egymáshoz, vagy más trükkök nevével, és rövid szavakkal kifejezhetőek, de kitalálója révén mégis új nevet kaptak. A mi kis csapatunk által kitalált trükkök nagyon hasonlítottak a többi külföldi hintás közösség már előttünk kitalált trükkjeihez, át is vettünk néhányat, már nagyjából egységesen használatosak az egész világ hintásai között.

Backflip:

Az egyik legfontosabb, legismertebb trükk a backflip, sok más sportból ismerős lehet, ez egy egyszerű hátraszaltó a hintából, sok variációja létezik, például reverse, vagyis hátrafelé lendülés közben. Végrehajtható különböző csavarásokkal, egy kézzel, kéz nélkül (mármint a lánc fogása nélkül), a hintán állásból, és mindezeket kombinálva. Ezen kívül 'reland' is létezik, amely azt jelenti, hogy visszaérkezünk a hintába (vagy adott esetben azzal együtt szaltózunk. Néhányan már a dupla backflipet is megcsinálták.

Frontflip:

A frontflip egy szintén fontos, de kevésbé ismert trükk, a sima előreszaltót a hintából való kiugrás közben dive frontflipnek hívjuk, a hátralendülésből megcsinált változatát pedig reverse-nek. Ezeknél a trükköknél azonban lényegesen könnyebb a stomach pozícióból (ld. később) amikor sokkal egyszerűbb a trükk kivitelezése ugyanis nem egy egész szaltót kell megcsinálni, és végig foghatjuk a láncot. Természetesen a backfliphez hasonlóan kombinálható.

Pozíciók:

Fontos még a trükkökkel kapcsolatban, hogy sokat közülük más pozícióból kell indítani, amelyek nagy része csak kicsit tér el a sima üléstől, de van amelyik nagyon, ezek közül az egyik a "stomach" vagyis gyomor, amelyik pozíció a Magyarországon leggyakrabban található merev lapú hintákon nehezen kivitelezhető, ez egyik régi videómban látható is. A nevéből gondolhatnánk, hogy a gyomrunkon hintázunk, de ez nem egészen így van, valójában a combunkkal lógunk a hintán fejjel lefelé. Ebből a pozícióból, illetve ezzel kapcsolatban is sok trükk ismert.
Másik pozíció a standing, tehát állás a hintában.
Létezik még például a dive pozíció, amit például a dive, reverse, vagy reland frontflipnél használhatunk.
Kevésbé fontos az X hand, amikor keresztben fogjuk a láncokat, de ez nagyon ritkán használatos.

extrém, extreme, hinta, hintázás, sport, swingflipping, sportok, outdoor, extrem

A hinta:

Az extrém hintázásra a pontosan nem tudom milyen lemezt tartalmazó hajlékony, vékony hintalap igazán alkalmas, ami sajnos nagyon ritkán fordul elő Magyarországon. (Ezúton kérek is mindenkit, ha valaki tud ilyenről ossza meg velem!) A hintaállvány magassága is fontos továbbá, és hogy maga a hinta milyen messze van a földtől. Az állvány magassága szerintem 3-4 méteren ideális, de ez is nagyon ritka itthon, a földtől pedig úgy 60-80 cm a megfelelő szerintem. Ezen kritériumok hiánya persze nem kizáró ok, egy mezei itthon megszokott hintában is gond nélkül elkezdhető a dolog, és buzdítok rá mindenkit!

Veszélyei:

Komolyabb veszélye csak egy magasabb szinten lehet, de én még nem hallottam komoly balesetről. Talán látszólag veszélyes lehet, hogy beakadsz valahogy a láncba és odacsap valahova, vagy valami gond lesz ebből, de ez nagyon könnyen elkerülhető a trükkök csinálása közben. Kis sérülésekkel megúszható a sport űzése, egyáltalán nem kell félni, nálunk ritka volt az elesés, a sérülés pedig szinte nulla. Egyébként van egy ehhez köthető videónk, amiben vicces eséseket, és néhány vicces esetet láthattok a régi időkből, megjegyzem sérülés ebben a videóban sem történt.

  Remélem sokatoknak elnyerte a tetszését, ha igen, indulás ki a játszótérre gyakorolni, és jól szórakozni, majd esetleg feltölteni a videót az internetre, örömmel nézném a hasonlókat! Kapcsolatba lépni a kortesone@hotmail.com e-mail címen tudtok velem, várom a maileket!


Köszönet az anyagért Pozsgai Péternek!

További infók: 

swingflip.fw.hu

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Sno22
SnoGlide
Nem snowboard, nem gördeszka, de mégis mindkettő.
Audi síléc
Audi síléc
Karbon, titánium, négy karika.
Liquid image kamerás szemüvegek
A kamerás sí- és búvárszemüveg
Nézd, hogy mindenki láthassa!
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012