Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Téli sportok

A Curling
2010-12-06
Jégen játszott "célbacsúsztatós" csapatsport

 Téli Olimpiai csapatsportág, nem kell hozzá korcsolya vagy síléc, annál inkább söprű és 16, egyenként húsz kilós gránitkő. Egyre többen ismerik már a hazánkban húsz éve működő, de körülbelül 10 éve újra felfedezett curlinget, mely skót vidékről származik, viszont Kanadában vált nemzeti sporttá 300 év alatt: ott két millióan űzik.

curling, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor, téli  Nagy nemzetközi múltjához képest itthon viszonylag új sportág a curling. 1989-ben alakult a Magyar Curling Szövetség, a régióban elsőként. Míg Skóciában a leleltek szerint már az 1500-as években is játszották, itthon sokáig a Székesfehérvári Curling Egylet egyedüli férfi csapata képviselte színeinket a nemzetközi porondon, mígnem 2003-tól több férfi, és már női csapattal is bővült a létszám, bár játéklehetőség még nem volt az országban, sportolóink főleg az ausztriai Kitzbühelben gyakoroltak.

  Két évet kellett várni az azóta is egyetlen magyarországi curling pályára, a főváros 11. kerületében felépült Kamaraerdei Curling Clubra. Sok jégcsarnokunk közül egyik sem alkalmas a rendszeres, világszínvonalú edzésre és nemzetközi kvalifikációs tornákra, hiszen mind a pálya mérete, mind a jég összetétele és hűtése eltér a megszokott műjégtől.

  A curling jege megkívánja a tökéletes vízszintet a kövek kiszámítható kanyarodása érdekében, felszíne ioncserélt vízpermettel felszórva négyszer csúszósabb az átlagos jégnél, nélkülözve bármiféle szennyeződést vagy levegőbuborékot. Miért fontos ez? Egyrészt a kövek súlya miatt, melyek alatt nem süllyedhet meg a jég, másrészt a precíz játék érdekében, ahol a kő csúszási sebességének számos fokozata van. A felület deresedését illetve olvadását megakadályozandó a levegő hőmérséklete (+4-5 fok) és páratartalma is állandó. Korcsolyával nem is szabad összekarcolni, hiszen a követ, mely a játék lelke, egy porszem, vagy hajszál is eltérítheti tervezett útjától. Az erre a célra tervezett cipők mellett általános sportcipővel is lehet játszani, mellyel a kezdők rendelkeznek, de talpát tisztán kell tartani.

curling, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor, téli  Ezt a kényes jégfelületet a seprű tudja további tulajdonságokkal felruházni: ha a kő lassul csúszás közben, a söprés megnyújtja a folyamatot, akár néhány méterrel is, a vízbuborékokat felhevítve leheletvékony vízréteg segítségével. Ugyanígy a kő kanyarodásán is tudunk kicsit módosítani, mely a játék egyéniségét adja, elnevezése is innen, az angol „curl” (csavarodik) szóból.  

  A játék során két, 4 fős csapat tagjai csúsztatják el meghatározott sorrendben fejenként 2-2 kövüket a 40 méteres pálya végén található, céltábla-szerű „ház”-ba. Az éppen nem csúsztató játékosok közül kettő söprésre készen kíséri a követ, a kapitány („skip”), vagy amikor ő csúsztat, helyettese a házból irányítja a meccset. A kő speciális kialakítása révén („kő a kőben”) nem egyenesen, hanem egy enyhe kanyarral érkezik a házba, például be tud jutni egy úgynevezett gárd kő mögé, így az ellenfél már nehezebben ütheti ki, hiszen ezt is lehet a győzelem érdekében. Az a csapat nyer ugyanis, kinek a köve a házban marad a játékrész („end”) végén, ráadásul közelebb, mint az ellenfél kövei. Csak a nyertes pozícióban álló kő, vagy kövek kapnak pontot, ami meccs végén összeadódik a 6, 8 vagy 10 end során.

  A sportág legizgalmasabb vonása a taktika, mely tudást évről évre lehet bővíteni, akárcsak a különös, kinyújtott, fél lábon történő kicsúszást, a „delivery”-t, mely a célzás megkönnyítésére alakult ki. A kövek számából, és a „nyitási” lehetőségek variálása miatt a jég sakkjának is nevezik. A meccset terelgető szabályrendszer nem bonyolultabb az ismertebb sportágakénál, viszont eléggé egyértelmű ahhoz, hogy minimális versenybírói beavatkozást igényeljen. Emiatt a curling játékosok a fair play bajnokai, egy igazi körlinges inkább veszít, mintsem szabálytalanság árán nyerjen. Ez a curling szellemisége.

  Kik játszhatják ezt a sportot, mikortól érdemes elkezdeni? Erre nagyon egyszerű a válsz: tizenéves kortól egészen nyugdíjas korig, előképzettség nélkül. Több ifi kategória is létezik: az „olimpiai reménységek” átlagéletkora csapatonként 15 év lehet, általában 14 év alattiak tartoznak közéjük. Magyar siker is született a számban: junior csapatunk egy európai bronzéremmel büszkélkedhet. A Junior Világbajnokságra 21 év alattiak jelentkezhetnek (EB nincs, úgynevezett challenge bajnokságokról van lehetőség kijutni), míg felnőtt kategóriában gyakorlatilag nincs megkötés, csak az átlagéletkornak kell 21 és 50 év közé esnie. A szeniorokat sem hagyják magukra, hiszen az 50 év fölöttiek egyre nagyobb rutinnal rendelkeznek, a világbajnokságra hazánk Szenior Férfi Válogatottja, mely 5 éve kezdett curlingezni, rendszeresen kiutazik, legjobb eredményük 5. hely (csapatvezető: Rókusfalvy András, a Magyar Curling Szövetség elnöke).

  Felnőtt kategóriában legjobb nemzetközi eredményeink között szerepel egy Vegyes-páros Világbajnoki ezüstérem (Szekeres Ildikó & Nagy György), női és két férfi Európa-bajnoki bronzérem a B csoportban (Szekeres Ildikó, Nagy György és Belleli Lajos vezetésével), 5. hely a Vegyes Európa-bajnokságon (csapatvezető: Ézsöl Gábor), valamint többször álltak nemcsak válogatott csapataink neves helyi klubversenyek dobogójának legtetején.

  Körülbelül 20 női és férfi igazolt csapat versenyzik napjainkban a havonta megrendezett barátságos kupákon, vagy évente az országos címért női, férfi vagy vegyes csapat, illetve egyéni, vagy vegyes-páros kategóriákban. Az első két esetben EB B csoportban folytatja a magyar bajnok, Vegyes EB-n egyetlen liga várja, a vegyes-páros kategóriában pedig EB híján rögtön a Világbajnokság (egyéni verseny nemzetközi szinten még nem indult).

curling, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor, téli  A Kamaraerdei Curling Club programjai közt rendszeresen szerepel nyílt edzés kezdőknek, ahol képzett edzők várják az érdeklődőket. Lehet csapatot alakítani csupa kezdő játékosokból, például baráti társaságból vagy kollégákból. Néhány felügyelt edzést követően akár már a nyílt versenyeken is érdemes elindulni. Ha valaki éppenséggel csapat nélkül áll, de szívesen játszana rendszeresen, lehetőség van már meglévő csapatokhoz igazolni, a csapat „készenléti” létszáma 6 fő is lehet, a technikai különbség kb. 1 év alatt minimálisra dolgozható. Ha valaki csak érintkezni szeretne a légkörrel, a versenynaptárt böngészve kinézhet magának 1-1 hétvégi kupát, és kijöhet szurkolni, a klub nézőtere üvegablakkal szeparált, tehát fűtött.

  A curlingnek más, a sportokra kevéssé jellemző, ám nagyon szimpatikus vonása is van, mégpedig a meccsek utáni ismerkedés, tapasztalatcsere („broomstacking”), mely során a győztes fél megvendégeli egy italra a legyőzötteket. A curling kivételesen jó közösséggel rendelkezik, az évek során számos barátság született nemcsak magyar, hanem nemzetközi szinten is: Európa-szerte rendszeresek a hétvégi, tét nélküli versenyek („bonspiel”-ek), melyen egymást érik a jó hangulatú meccsek, a pályabüfék hangosak a régi-új ismerősök egymásra találásától, amin a szokásos szombat esti ünnepélyes bankett is sokat segít. A játék hangulata hamar megragadja az embert, rövid időn belül sikerélményhez juthat 1-1 nevesebb csapat alkalmi legyőzése esetén.

Lelovics Melinda „Jyrkki”

Magyar Curling Szövetség
www.curling.hu
Kamaraerdei Curling Club
bpcurlingclub.hu

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
SkiGym
SkiGym
Csúsznál egyet, de nincs hó vagy nincs idő utazni? Erre is van megoldás.
Telemark
A Telemark
"All terrain" sítechnika a régi időkből,túrázni és lesiklani is szépen lehet vele.
Powder Surfing
Powder Surfing
Szörfözés szűzhóban.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012