Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Vizisportok

Kite
2008-07-30
Izgalmas és látványos extrém sport földön, vízben, havon, jégen.

 Az úgy kezdődött, hogy gyerekkoromban szerettem sárkányt eregetni. Nagyfater megdobott anno egy igen frankó darabbal, jó nagy volt, és repült rendesen. Használtam is kb 3 napig, mikor is jött egy izmosabb szellő... Lévén 25 kiló plusz ÁFA a testsúlyom, egy darabig húzott az arcomon a földön, majd felakadt egy 20 méteres jegenyére. Ki voltam bukva rendesen, hogy így lenulláztam a gépet, onnantól nem is eregettem többet.

Egyszer aztán 2003-ban  felhívott Szeker Dani barátom, hogy van egy új sport, a Kite (ejtsd: kájt, ami egyébként sárkányt jelent) nagyon karaj, igen csajozós, és kevesen nyomják, mi lenne, ha kipróbálnánk? Mondtam oké, csapjunk bele!

Danika belecsap

El is mentünk egy tanfolyamra a Kiteline-hoz, és kitanultuk a szakmát. Jó móka, kisebb szélben is működik egy nagyobb ernyővel, meg ugrálni is lehet vele.

Úgy kell elképzelni, mintha egy mini siklóernyőt eregetne az ember fia fix kb 30 méteres zsinórokon, ami húz előre, de jó esetben nem arcon, hanem valami járgányon. Mindegy min, ami csúszik, gurul, vagy siklik a földön, vízen, havon vagy jégen. Pont ettől jó a móka, lehet a vízben olyan wakeboard-szerű deszkával (ez a legcsajozósabb) vagy a jégen korival, aszfalton görkorival, egy mezőn télen snowboard-dal vagy síléccel, nyáron mountainboarddal (nagy kerekű terepre való gördeszka) vagy buggy-val (3 kerekű go-kart féleség motor nélkül). Mindenesetre nem árt némi protektorral felszerelkezni bé terv gyanánt. Szárazföldi használatnál elengedhetetlen a sisak (bár nélküle viccesen lehet hallucinálni meg kettőslátni egy izmosabb bukfenc után), nem árt térdvédő sem, kesztyű, kezdőknek könyök- és a farvédő is jó ha van.

A kite eredete

A kite -mint már volt róla szó- sárkányt jelent. Kínában és Polinéziában használták már kb 3000 évvel ezelőtt, bambuszból és selyemből készítették. A XIX. században tudományos kísérletekhez használták, meteorológiai megfigyelésekhez volt igen hasznos eszköz. A XX.-XXI. században a kite-okat katonai eszközként is bevetették, az ellenséges állások megfigyeléséhez. 1903 november 7-én Samuel Franklin Cody áthajózta a La Manche-csatornát egy olyan csónakkal, amit kite-tal vonatatott.

 Ernyők fajtái

Tube kite:

A felfújható belépőéllel és merevítőkkel rendelkező ernyőt hívják így. Vizi használathoz ideális, az ernyő nem süllyed el, nem telik meg vízzel. A felfújt tube-ok (belsők) miatt tartja a formáját.

  

Légcellás kite:

Szárazföldi használatra alkalmas leginkább, bár van aki vízben is használja. Új generációs úgynevezett twin-skin kite-ok a légcellás ernyők új fajtái, ami nem engedi be a vizet ha beleesik, és rendkívül stabilak. A légcellás ernyők fordulékonyabbak és gyorsabbak, mint a tube-osak.

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Audi síléc
Audi síléc
Karbon, titánium, négy karika.
Skizee
Skizee
Hegyre fel sífelvonó nélkül? Igen, lehetséges, és nem csak gyalog.
Trikke Skki
Trikke Skki
A 3 kerekű Trikke roller után itt a havas változat. Érdekes holmi.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012