Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

A Monosí
2011-01-06
Alpesi sí vagy snowboard? Mindkettő, ez egy hóra való "deszkaléc".


  Az első ismert monosít Jack Marchand készítette 1961-ben, és 1964-ben megszerezte a szabadalmat is. Ennek ellenére a manapság ismert monosí nem az ő, hanem egy dél-kaliforniai szörfös agyszüleménye 1969-ből.

  A 60-as évek közepén többen is kísérleteztek monosí-féleséget összehozni. A standard eljárás a garázsban összebarkácsolt két lesikló léc volt, de nem csak házilag készültek ilyen szörnyűségek, hanem a Look is próbálkozott valami hasonlóval. Ők a két kötést egy magasított platformra szerelték egyetlen (keskeny!) sílécre.

  Mike Doyle, a profi szörfös álma volt, hogy a hegyek hullámait is meglovagolhassa. Gondolatait tett követte és üvegszálból, valamint műgyantából készített egy lesikló alkalmatosságot. A kezdeti technikai problémák után (a kötés állandóan kijött a puha anyagból) azt tapasztalta, hogy új találmányával olyan lejtőkön is biztonságosan lejut, ahonnan alpin sível nem merne lejönni.
Ezt a tudást nem mindenki nézte jó szemmel, hiszen a hegyimentők féltékenyen nézték, hogy egy ilyen bogaras ember pár éves tudásával lesíeli őket a pályáról. Később több síparadicsomban be is tiltották a gyorsan terjedő új játékszer használatát. 1976-ban szembesülnie kellett a még termelési-gyermekbetegségekkel küzdő gyártóknak a snowboard megjelenésével és rájöttek, hogy nagy veszély leselkedik rájuk. 

monosí, monoski, snowboard, hódeszka, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 1978-ban került az első monosí Franciaországba és még abban a szezonban egy kis gyártó megkezdte a replikák gyártását. Egy ilyen francia deszkával lesíeltek a Mont Blanc északi oldalán 1979 áprilisában.
A legelkötelezettebb francia aktivista - Michel Duret - 1980-ban kezdte el sorozatban gyártani a nevét viselő léceket, de beszállt a versenybe a Rossignol is.
A 80-as évek közepén már egyetlen komoly gyártó sem engedhette meg magának, hogy ne gyártson monosít. Csak az 1986-os szezonban 120.000 mono készült.
Ekkorra azonban az USA-ban már lecsengett a láz és sajnos a kilencvenes évek elejére a snowboard-őrület Európában is visszaszorította a monosít, a legtöbb cég leállt a gyártásával. Manapság csupán néhány manufaktúra kínálja termékeit, a kis széria miatt horribilis áron.

  Újabb és újabb népszerűsítő kampányok indulnak, valamint örömteli esemény volt a Francia Monosí Szövetség 2001-es megalakítása is. Talán van remény ... remélem hamarosan többen fogunk egy lécen siklani! 

monosí, monoski, snowboard, hódeszka, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 Az én fantáziámat beindította a holmi, nem múlhat el ez a tél anélkül, hogy ki ne próbálnánk a monosít!

Köszönet az anyagért Draschitz Gábornak!

Stiga

Bővebb infó a tanulásról, beszerzésről, építésről: monosi.hu

(Lájkolni, megosztani ér!)

extrém, sport, extreme, extrem, sportok, outdoor

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Snowshorts
Snowshorts
Szánkó a ruhán, avagy támadnak az "Extrém Shortok"
SledDogs hókori
SledDogs hókori Norvégiából
Ezt is kipróbáltuk, és fogjuk is még, mert jó.
Meztelen szánkóverseny
Meztelen és topless szánkóverseny
A németek nem fáznak ha ruha nélkül kell a hóban bohóckodni...
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012