Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Vizisportok

Airchair
2008-08-13
A "Légszék" ami a vízben és felette is hasít. Nagymamák is elkezdhetik.

 

Lucas Emanuell és Woodward nevő partnere fejlesztette ki az első szárnyas vizisít. Cégük a Dynaflite Hydrofoil nevéhez fűződik a hydrofoil szörfdeszka és a katamarán is. Sajnos a cég hamar eltűnt a piacról.

Mike Murphy vizisí boltjánál tesztelték Coloradoban, a Colorado folyónál a hetvenes években. A srácnak megtetszett a dolog, és elkezdett vele szlalomozni és ugrálni, de a fejlesztés nem volt tökéletes, gyakran eltörtek a lécek.

Henry Buxton és Mike Murphy elkezdték továbbfejleszteni Lucas Emanuell találmányát, megerősítették és formálták a szárny profilját.

   

    Mike Murphy

Mike Murphy és Bud Holst kifejlesztette a kneeboardot 1972-ben, ahol egy szörfdeszkán térdelve húzza az embert a csónak. Azon dolgoztak, hogy a térdet ne terhelje a sport, így alárakták a hordszárnyat.

 

 

 

Kneeboard

Bob Wooley, Mike Murphy és Brad Barnett fejlesztgetett folyamatosan, a vizisí és a szárnyas hajók keresztezéséből csináltak sporteszközöket.

A sok prototípus tesztelés során Bobnak idegsérülése lett a bokájában, így kitalálta, hogy ha ülést szerelnének a sílecekre, nem terhelné annyira a bokát a sport. Tettek rá a lábaknak kötést, majd végül az ülésre biztonsági övet a leesés ellen. Ez a holmi a „Sit Ski” (Ülősí) nevet kapta 1984-ben. Végül a dupla sílécet átalakították egy monosívé, így a víz sem fröcskölt a rider arcába menet közben. Így született az Airchair.

 

 

 

Sit Ski

 

 

 Az első Airchairt 1990-ben adták el. Bob Wooley és Mike Murphy megalapították az RBM (Robert, Brad, and Mike) céget, és gyártani kezdték. Bob dolga a fejlesztés és a cégvezetés volt, míg Mike utazott és reklámozta a terméket.

 

 

Eleinte a szárnyak porszórt alumíniumból készültek, a deszkák habbal töltött üvegszálas műanyagból voltak. A riderek leszedték a port, és lereszelték az éleket és felpolírozták a szárnyat a jobb teljesítmény érdekében. Az ülésre csúszásgátló ülőlapot tettek. Biztonságosságát állítólag egyikük nagymamájával teszteltés, aki állítólag bele is szeretett a sportba. Gyerekeknek is gyártanak már Airchair-t.

 

Pár év után a 3 fejlesztő útjai külön váltak, Bob folytatta az Airchairt, Mike megalapította a Sky Ski-t , Brad új utakon járt tovább.

 

Vannak még kite- és hullámlovas deszkák is szárnnyal felszerelve, ezek mindkét cég által levédett holmik. A windsurf-ös verziót Carl Hill, Tominator és Rush Randall jegyzi Mauin.

 

 

 

 

Forrás és képek:

 

http://www.hydrofoil.org

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Snowboard
A snowboard felépítése
A snowboard, kötések és cipők felépítése, részei, fajtái. Vásárlási tanácsok kezdőknek.
Snowboard
A snowboard története
A hódeszka ami meghódította és felforgatta a téli sportok világát.
Omo Ski bike
Omo, a snowboard bicikli
A síbicikli után a deszkásoknak is van biciklivel kombinált csemege.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012