Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

K-1
2012-01-16
A K-1 alapjai

 Egyik nap épp bokszmeccset néztem a tévében, mikor odajött a barátnőm és megkérdezte, hogy „ez most melyik verekedős sport?” Mielőtt válaszoltam volna, pár tesztkérdéssel megpróbáltam felmérni, hogy mennyire tudja megkülönböztetni az MMA-t, a K-1-et, az ökölvívást, a judót és a többieket. Mondanom sem kell, az eredmény kiábrándító volt, ezért gondoltam jó lenne írni ezekről, hátha másoknak is jól jön az infó.

 Két olyan sportágat szeretnék bemutatni, ahol legtöbbször különböző sportolói háttérrel rendelkező harcosok csapnak össze. Valószínűleg ennek is tudható be óriási népszerűségük, hisz míg egy judo- vagy bokszmeccsen csak judósok vagy bokszolók küzdenek egymással, addig a K-1-ben és az MMA-ban megnézhetjük, mit tud egymással kezdeni egy birkózó és egy Muay Thai-os, vagy esetleg egy szumós és egy amerikai focista.

 

 Ez a személyes kedvencem. Az ökölvíváshoz hasonlóan a harcosok kezén itt is kesztyű van, felsőtestük csupasz és egy – maximum a térd tetejéig érő – rövidnadrág van rajtuk. Fog- és ágyékvédőt is viselnek, előbbit néha mi nézők is láthatjuk, utóbbit szerencsére nem. Ami a különbségeket illeti, a legszembetűnőbb talán a bokszcipők hiánya. A K-1-esek mezítláb küzdenek és ez nagyban összefügg a másik fő különbséggel: a boksszal ellentétben itt rúgásokkal is lehet operálni.

 No nem akárhova. A K-1-ben a fej elülső oldalát lehet támadni a fül vonaláig, a felsőtestet a köldök vonaláig, illetve a combot. Tiltott terület a fej hátsó oldala, a torok és az ágyék. A harc akkor zajlik, mikor mindkét fél talpon (vagy a levegőben) van. Szabad tehát ütni és rúgni a másikat, illetve ezeket kivédeni. Tilos fejelni, könyékkel vagy alkarral ütni, fojtani, harapni, illetve dobni. Van még persze egy rakás más dolog, amit nem szabad csinálni (a ringet meccs közben elhagyni, a bírót anyázni vagy leköpni), de ennyire már nem akarok szájba rágni. Rúgni viszont térddel is lehet és a forgóütés is érvényes, amennyiben az a kesztyűvel találja el az ellenfelet és nem könyékkel vagy alkarral.

 Egy K-1 meccs három darab háromperces menetből, vagy öt darab háromperces menetből áll, melyek közt egyperces szünetek vannak. Döntetlen esetén még maximum két menetet lehet ráhúzni a meccsre, ezután a három pontozóbírónak mindenképpen döntenie kell a győztes személyét illetően. Ma már egyébként elterjedtebb a három menetes változat.

 Győzni K.O.-val, azaz kiütéssel, T.K.O.-val, tehát technikai kiütéssel, illetve pontozással (decision) lehet. Bizonyos esetekben döntetlen (draw) is lehet a mérkőzés, illetve szerencsétlen esetekben a bíró érvénytelenítheti a meccset (no contest). Utóbbi akkor történhet meg, ha mindkét versenyzőt durva szabálysértésért diszkvalifikálják, vagy a bíró többszöri figyelmeztetése ellenére is mindketten túl passzívak, esetleg megbundázzák a meccset.

 Mint említettem, sok különféle háttérrel rendelkező versenyző vesz részt K-1 mérkőzéseken. Leggyakrabban olyan harcosokkal találkozhatunk, akik korábban, illetve a K-1-gyel párhuzamosan karatét, muay thait, thai boxot, ökölvívást, vagy egyéb olyan küzdősportot  űztek, mely során ütni illetve rúgni kell a másikat, de ahogy azt már a bevezetőben is írtam, előfordult már szumós valamint amerikai focista is a K-1 ringben. Hát ezért szerettem meg én ezt a sportot. Manapság azonban a stílusok közti – néha óriási – különbségek eltűnőben vannak, ahogy a sportolók újabb generációi már kifejezetten azzal a céllal edzenek, hogy a K-1-ben minél jobban megállják a helyüket.

 Összefoglalva tehát: ha két bokszkesztyűs ember áll egymással szemben a ringben, akik mezítláb vannak és az ütések mellett rúgnak is, akkor igen nagy valószínűséggel K-1-et látunk.

K-1-es cikkemet folytatnám az MMA rövid bemutatásával.

Megosztani, "lájkolni" ér!

Csatlakozz hozzánk Facebookon is!

K-1, K1, MMA, lényege, szabályai, leírása, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor, videó

 

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Snowboard
A snowboard karbantartása
Avagy vaxolás, karbantartás házilag egyszerűen, olcsó eszközökkel.
Telemark
A Telemark
"All terrain" sítechnika a régi időkből,túrázni és lesiklani is szépen lehet vele.
Audi síléc
Audi síléc
Karbon, titánium, négy karika.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012