Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Labdás sportok

A netball
2008-12-17
A kosárlabda módosításokkal, palánk nélkül.

A Netball története

1871-ben Dr James Naismith egy kanadai emigráns találta fel a kosárlabdát. Egy másik amerikai Dr Toles 1890-ben bemutatta a sportot Angliában, de mivel az angolok a tradicionális sportokat kedvelték, a nők körében lett inkább népszerű.

Füvön játszották, a kosár nem hálóból volt, hanem nedves papírzacskóból. De az akkori szűk, hosszú ruhák és magas cipők nem tették lehetővé a széles mozdulatokat, passzokat és a futást, átalakították a kosárlabdázást nekik megfelelővé. Így jött létre a netball.

1898-ban a pályát a harmadára csökkentették, a játékosok száma 5-ről 9-re nőtt csapatonként és egy kisebb (futball) labdát használtak a játékhoz.

Ezekben a korai időkben a kosarak alul zártak voltak, így minden kosár után a bíró dolga volt kiszedni a labdát és visszaadni a játékosoknak.

Angliában 1901-ben lett hivatalos a netball, ekkor jelentek meg a szabályok. A századforduló környékén angol tanárok utaztak a későbbi brit gyarmatokra, és velük együtt terjedt a sport, amit akkoriban a hölyek kosárlabdájának neveztek. A netball nevet hivatalosan 1970 óta használják Ausztráliában és Új Zélandon. Az első hivatalos Ausztrál nemzeti bajnokságot 1928-ban tartották. Az első Ausztrál-Új Zélandi meccset 1938-ban játszották, ahol a kiwik kikaptak 40-11-re. Ez volt az első „nemzetközi meccs”.

Mivel minden ország a saját szabályai szerint játszott, szükség volt egy egységes szabályozásra, így 1957-ben Londonban megszületett a nemzetközi netball szabályzat, amit azóta is használnak.

Az első világkupát 1963-ban tartották tizenegy csapat részvételével. Ezt a tornát az Ausztrálok nyerték, majd még nyolcszor kapták meg a világbajnoki címet a 4 évente megrendezett világversenyen. 2007-ig az összesen tizenkét versenyből kilencet az Ausztrálok nyertek.

Forrás: http://www.netball.asn.au

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
SkiGym
SkiGym
Csúsznál egyet, de nincs hó vagy nincs idő utazni? Erre is van megoldás.
Meztelen szánkóverseny
Meztelen és topless szánkóverseny
A németek nem fáznak ha ruha nélkül kell a hóban bohóckodni...
Snowboard
A snowboard karbantartása
Avagy vaxolás, karbantartás házilag egyszerűen, olcsó eszközökkel.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012