Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Labdás sportok

Sepaktakraw
2009-03-05
Sepaktakraw, a szinte kimondhatatlan nevű 500 éves játék.

A sepaktakraw története

 

 A sepaktakraw ázsiai csapatjáték, amit több mint 500 éve játszanak Malajziában, Szingapúrban, Laoszban, Vietnamban és Indonéziában. Lényegesen különbözik más labdajátékoktól. „Rúgd a rattant” ez a sepaktakraw egzotikusan csengő fordítása. A labda fonva van, nem levegővel felfújtatva. Ez a labdának speciálisan rugalmas tulajdonságot kölcsönöz. A labdát eredetileg rattanból (rattan: pálmaféle kúszónövény) készítették, de a szabályozott versenysport bevezetése (1984) óta szintetikus anyagból készült labdákat használnak.

    A rattan, vagy szintetikus labdát a kezek kivételével minden testrésszel lehet érinteni. Ezért a játékosok olyan magasra repülnek, hogy a lábukkal ott rúgnak, ahol a röplabdázók sáncolnak. Ez olyan akrobatikus és látványos ugrásokhoz vezet, mint a szaltó, az ollózás vagy a tengely körüli forgással való labdaleütés, a leglátványosabb és leghatásosabb azonban a vízszintes pörgéssel történő leütés. Ezeket a látványos támadási technikákat az ázsiainál jóval merevebb európai ember jobbára csak csodálattal figyeli, de alkalmazni egyelőre kevésbé tudja.

A takraw legősibb formája a körjáték (circle game). A játékosok körben állnak, és a labdát olyan sokáig tartják a levegőben, amennyire csak tudják, anélkül, hogy a kezüket vagy a karjukat használnák. Egy új variációban a kör közepén 5.8 m magasságban egy kosár van, amelybe lehetőleg rafinált módon juttatják a labdát. Ezt a variációt Hoop (karika, gyűrű, abroncs) takraw-nak hívják.

 

 A takraw sportformája kb. 100 éve keletkezett, amikor elhatározták, hogy a röplabdához hasonló hálót és szabályokat vezetnek be. Ez szabályozott játékformát tett lehetővé. A sepaktakraw a röplabda és a lábtenisz keveréke.

A sportág magyarországi története

 

 

 

Amióta Thaiföld a magyar turisták számára is kedvelt utazási célponttá vált, egyre több magyar találkozhat a tengerparton és a parkokban a különleges labdát különleges technikával rúgó játékosokkal. Szuvenírként is sokan hoznak magukkal bambuszból készült labdát a távoli egzotikus országból. A sorok szerzője 1999-ben Hanoiban, Vietnam fővárosában látott először sepaktakraw edzést és mérkőzést. Az ott beszerzett labdákkal Újszászon már 1999-ben történt néhány próbálkozás, de a labdák inkább a vitrinek díszei voltak.

 

2005-ben a Magyar Lábtoll-labda Szövetség kapcsolatot kezdeményezett az Európai Sepaktakraw Szövetséggel (FESTA) a két ázsiai rokon sportág együttműködésére. Így jutottak el Fehér János (Újszászi VVSE) és Budavölgyi Kálmán (Nagykanizsa ZDSE) vezetésével Boros Péter, Nózsi Péter, Tóth Gábor (Újszászi VVSE) és Hartai Attila (Nagykanizsa ZDSE) lábtoll-labda versenyzők a Sevesoban 2005. június 3-4-én rendezett 1. Olasz Nyílt Sepaktakraw Bajnokságra. A kirándulás jól sikerült. A magyar versenyzők a lábtoll-labdázásban megtanult technikát jól alkalmazták a rokon sportágban is. Hartai Attila–Tóth Gábor megnyerte a párost, a Boros Péter-Nózsi Péter duó hetedik helyen végzett. A reguban (a 3 fős csapatok versenyében) 6. helyezést ért el a magyar csapat.

 

2006-ban Magyarország bekapcsolódott az öt fordulóból álló Euro-Series versenysorozatba. Ez a sportág Európa-bajnoksága. A négy versenyszámban (férfi és női regu, férfi és női páros) a Svájcban, Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban és Németországban rendezett fordulók közül Magyarország három versenyen tudott részt venni. Az Ézsiás Tamás-Tóth Gábor duó a férfi páros összesítésben harmadik helyezést ért el. A reguban nyolcadik Magyarország.

 

2006. szeptemberében Fehér János vezetésével nyolc játékos vett részt a Strasbourgban meg rendezett edzőtáborban, ahol Amir Abu Bakar malajziai edző a legjobb malajziai játékosok közreműködésével oktatta az európaiakat a sepaktakrawra.

 

 

A tábor után megrendezett Malajzia–Európa mérkőzésen három magyar játékos, Ézsiás Tamás, Nózsi Péter és Tóth Gábor játszott az Európa válogatottban.

 

A jó eredmények, a kedvező nemzetközi tapasztalatok után 25 versenyző részvételével 2006. november 11-én Újszászon rendezték az első magyarországi versenyt, az első országos bajnokságot. Első alkalommal játszottak magyar nők sepaktakrawt.

 

 

Az első bajnokok:

 

Férfi regu: Ézsiás Tamás, Ézsiás Tibor, Földi Béla

Férfi páros: Földi Béla, Tóth Gábor

(Megosztani, "l&

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Monosí
A Monosí
Alpesi sí vagy snowboard? Mindkettő, ez egy hóra való "deszkaléc".
Auto Skijöring
Skijöring autóval
Ló helyett lóerők, vagyis az se baj, ha egy síelő lobog a kocsi mögött.
SkiGym
SkiGym
Csúsznál egyet, de nincs hó vagy nincs idő utazni? Erre is van megoldás.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012