Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Ütős sportok

Speedminton
2009-12-25
Gyorstollas: a tollaslabda és a squah keveréke.

 A gyorstollassal néhány napja találkoztam jártamban-keltemben egy törökbálinti cégnél. Egyből felkeltette az érdeklődésemet, utána is jártam ennek az izgalmas és szórakoztató sportnak!

Mikor először megláttam, azt hittem valami squash ütőt látok, de közelebb érve kiderült, hogy ez nem más, mint  a tollaslabda fejlesztett változata a speedminton. Játszható bárhol, kül- és beltéren, bármikor (éjjel is!), szélben is (!) nem kell hozzá háló sem. A teniszezők és a squash játékosok is tutira rákattannak.

A sport a tollaslabda, a squash és a tenisz elemeiből épül fel. Az ütő a squash-éhoz hasonló, a labda a tollaslabdához. A név - ki gondolná - a "speed" (sebesség) és a "badminton" (tollaslabda) szavakból ered.

speedminton felszerelés set speeder, extrém, extreme, sport, sportok, outdoor

Az ütő

Az ütő kb 170 gramm, hossza 58 centiméter körül van. A kezdő ütők alumíniumból készülnek, a profibbak szénszálasak. 

speedminton speeder gyorstollas labda, extrém, extreme, sport, sportok, outdoor

A labda (speeder) 

3 fajtája van, a Fun-, Match- és Night Speeder. A Fun a kezdőknek való, 7 gramm súlyú kb 16 méteres ütésekhez, de a sebessége ennek is elérheti a 260 km/órát. A Match (9gramm, 290 km/óra) a gyorsabb játékhoz, míg a Night Speeder az éjszakai játékhoz lett kifejlesztve. Formája olyan, mint a "sima" tollaslabdáé, de toll és a fej kisebb légellenállású.  Nagyobb szélben egy plusz szélgyűrűt (2gramm) lehet rá illeszteni, így akár 3-as 4-es szélerősségig is játszhatunk. Minden labda fejének közepében van egy lyuk, ez csökkenti a légellenállást, így növelve a repülési stabilitást és a távolságot. A toll nagyon strapabíró fluoreszkáló műanyagból készült, így éjjel is lehet vele játszani. A fejben lévő lyukba belülről egy világító rudat lehet illeszteni az éjszakai játékhoz. Egy ilyen rúd akár 3 órán át világít.

speedminton gyorstollas pálya field, extrém, extreme, sport, sportok, outdoor

A pálya

Nem feltétlenül szükséges hobbi játékhoz, csakúgy mint a tollasnál, bárhol lehet adogatni vele. Aszfaltos pályán elég lehet egy krétával felrajzolni. Ha viszont más talajon szeretnénk meccset játszani, a pálya kialakítására több lehetőséget is kínál a gyártó.

Az egyik lehetőség az eredeti gekkóemblémás jelzőbólya, ami a hobbimeccsek 2 kapujának kijelölésére szolgál. A cél a játék során gólt ütni az ellenfélnek.

Létezik még az "Easy court", ez egy 5 centiméter széles fluoreszkáló pályajelölő szalag, amivel füves vagy homokos területen tudunk pályát kijelölni a hozzájuk tartozó kitűzőtüskék segítségével.

Ezen túl a  "T-lines" nevű gumírozott jelölőszalag is elérhető. Ezzel a teniszpályákat lehet Speedminton pályává alakítani.

A pálya mérete

 A pálya 2db 5,5 méter oldalhosszúságú négyzetből áll, ebben állnak a játékosok. A két négyzet egymástól 12,8 méterre helyezkedik el.

speedminton pálya mérete, extrém, extreme, sport, sportok, outdoor

 

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Twin Parabolic Ski
Twin Parabolic Ski
Két lécnél jobb a négy? Állítólag igen, de majd az idő eldönti!
Omo Ski bike
Omo, a snowboard bicikli
A síbicikli után a deszkásoknak is van biciklivel kombinált csemege.
Snowboard
A snowboard karbantartása
Avagy vaxolás, karbantartás házilag egyszerűen, olcsó eszközökkel.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012