Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Téli sportok

A snowboard története
2010-01-09
A hódeszka ami meghódította és felforgatta a téli sportok világát.

 
 Nehéz lenne megmondani, hogy valójában ki is a snowboard „feltalálója”. Az emberek mindig agyaltak ki különböző módokat arra, hogy lecsússzanak egy hegyről valami szánkószerűséggel, így nem lenne sportszerű rámutatni egyetlen emberre és azt állítani, hogy ő jött elő „az első” snowboarddal. Mégis, volt néhány ember, akik építettek már snowboardra hajazó szánkót annak idején. Egyikük M. J. „Jack” Burchett volt. 1929-ben (!) kivágott egy furnérlemezt, amihez vászonnal, valamint egy kantár segítségével próbálta hozzáerősíteni a lábfejét. Tulajdonképpen talán ő rakta össze az első „snowboardot”.

 30 év telt el, amíg 1965-ben megtették a következő lépést a snowboard fejlesztése terén. Ekkor egy – a michigani Muskegon városkájában élő - vegyészmérnök, Sherman Poppen feltalálta a „Snurfert” (a felesége ötlete volt a név), amit a kislányának készített. A snurfer két egymáshoz erősített sílécből állt, orrához pedig egy kötél volt kötve, amivel a rider tartotta magát és irányítani próbálta a szerkezetet. Mivel kislánya baráti körében hamar óriási népszerűségre tett szert a snurfer, így Poppen hamarosan szabadalmaztatta ötletét és tömeggyártásba kezdett. Több mint félmillió snurfert adtak el 1966-ban, de az emberek még mindig csak gyerekjátékként tekintettek rá, annak ellenére, hogy Poppen snurferversenyeket is szervezett.

snurfer snowboard history történet történelem, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor


 Jake Burton is részt vett ezeken a versenyeken és nagyon elkezdte érdekelni a snurfer. Rendkívül izgalmas elfoglaltságnak tartotta, mivel szörfözésre nem volt lehetősége (a szülei nem vettek neki deszkát), a síelést viszont igen komolyan űzte egészen addig, míg egy autóbalesetben eltörte a kulcscsontját, és emiatt nem vehetett többé részt síversenyeken.

 Miközben Burton a Snurferért rajongott, Dimitrije Milovich 1969-ben snowboardgyártásba kezdett. Ötlete egyik kedvenc főiskolai elfoglaltságából fakadt, mikor is lecsúszott pár hegyről egy éttermi tálcán. Az általa gyártott deszkák sílécekkel kombinált szörfdeszkák elvén alapultak. 1972-ben Milovich megalapította a "Winterstick" nevű céget. Több deszkát is gyártott, és még cikkek is jelentek meg róla a Newsweek-ben, a Playboy-ban és a Powder-ben, ami tovább népszerűsítette a snowboardozást. Annak ellenére, hogy Milovich 1980-ban végleg otthagyta a snowboard-bizniszt, máig a sportág egyik legfontosabb úttörőjeként tartják számon.

winterstick snowboard történelem, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor


 1977-ben Jake Burton, aki addigra már elvégezte az NYU-t, a vermonti Londonderry-be költözött, hogy egy kis pénzt keressen az azóta is emlékeiben élő Snurfer különböző verzióinak építése által. Első deszkái laminált keményfából készültek... Burton komoly sokkot okozott a többi ridernek azzal, hogy saját gyártású, kötéssel ellátott deszkáján nyert meg egy Snurfer-versenyt. A kötésnek köszönhetően jóval kezelhetőbbé vált a deszka, ezáltal Burton-nek sokkal könnyebb volt lenyomni a többieket. Ezután, 1979-ben Poppen végleg befejezte a Snurfer-gyártást és visszatért eredeti foglalkozásához.

Burton snowboard, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 Burtonnel egy időben, 1977-ben Tom Sims is nekifogott a deszkagyártásnak. A gördeszkázás megszállottja lévén, Sims kiment a hóba, hogy lecsússzon egy hegyről saját "snowboardjával", amit egy középiskolai szakkör alkalmával szerelt össze. Az eszköz egy fadeszka volt, melynek tetejére szőnyegdarabot ragasztott, aljára pedig aluminiumlemezt erősített. Miután műhelyében elég tapasztalatot szerzett gördeszkák előállítása terén, barátja és alkalmazottja, Chuck Barfoot segítségével 1977-ben snowboardgyártásba kezdett. Barfoot, aki a deszkák tulajdonképpeni készítője volt, találta fel a "Repülő Sárga Banánt", ami egy gördeszka lapja volt egy skeg-ekkel ellátott műanyagvázra erősítve.

Sims snowboard, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor


 Hivatalosan az első valódi, snowboardra alkalmazott sítechnológiát Burton mutatta be 1980-ban (bár mondják, hogy a Winterstick már 1974-ben használta a P-Tex felületet). Az új prototípus P-tex csúszófelülettel készült, ezáltal egy újabb síelem épült be a snowboardba. Ugyanebben az évben Sims leszerződött ez egyik nagy céggel, a Vision Sports-szal, minek köszönhetően megoldódtak anyagi problémái. Barfoot kimaradt, és bár megpróbálta megalapítani a saját cégét, nem bírta tartani az iramot vetélytársaival, Sims-szel és Burton-nel.

 1982-ben megtartották az első Nemzeti Snowboardversenyt a vermonti Woodstock mellett. A downhill verseny fő céljának maga a túlélés tűnt, a pálya ugyanis "Az arc" nevű meredek jeges hegyoldalon helyezkedett el. Jeff Grell 1983-ban megtervezte az első hátsótámasztós kötést és a snowboard már acélkantnis volt. 1985-ben a kb. 600 snowboardterepből még mindig csak 39 területén volt engedélyezett a snowboardok használata. Ebben az évben jelent meg az első snowboardmagazin is, (1981-ben volt egy másik is, a "Snowboarder") "Absolutely Radical" címmel. Később a címe "International Snowboard Magazine"-re változott. 1986-ban egy francia rider, Regis Rolland főszerepével megjelent az "Apocalypse Snow" című film, amely egy új európai snowboardgenerációt indított útjára. Ők már saját helyi rendezvényeket szerveztek, ilyen például a svájci bajnokság St. Moritz-ban. A snowboardozás pedig azóta is egyre szélesebb körökben hódít. 

Forrás: www.sbhistory.de

Fordította: MightyMilo (folytatás a lap alján!) 

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Audi síléc
Audi síléc
Karbon, titánium, négy karika.
Skirider
Skirider
A roller hóra. Freestyle-ra is király.
Motoros skijöring
Skijöring motorral
Ló helyett lóerők
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012