Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Téli sportok

A snowboard felépítése
2010-01-10
A snowboard, kötések és cipők felépítése, részei, fajtái. Vásárlási tanácsok kezdőknek.

 Kezdjük az alapoknál. Többféle snowboard létezik, nem mindegy mire használjuk a deszkát.

Az Alpine vagy alpesi (freecarve) lap az alapja a deszkáknak, hiszen régen a lesiklás volt a cél. Ennek az orra íves, de az is inkább hegyesen, az van csak rendesen felhajlítva, a hátsó, töbnyire egyenes vége alig. Ennél jellemzően egy irányba megy a rider, nem forog, trükközik rajta. Asszimetrikusak is lehetnek, itt a lényeg a sebesség. Olyasmi mint egy kövér síléc. Többnyire merev kötéssel és kemény cipővel használják.

A freeride lap a legelterjedtebb napjainkban. Ezek piskóta alakúak, mindkét végük íves és emelt. Jól használhatók lejtőkön, de parkokban és félcsőben is megállják a helyüket. Ugrásra is alkalmasak, ezért népszerűek. Gyakorlatilag a freestyle és az alpine lapok tulajdonságait ötvözik.

A freestyle lap széles és stabil. Rugalmasságuknak köszönhetően jól lehet vele trükközni, de sajnos ez a sebesség rovására megy. Kezőknek is jó választás.

A snowboard cucc részei

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor, snowboard

A deszka több rétegből áll. Az alsó réteg a talp, kemény műanyagból van, ezen csúszik a deszka. A talpat fém "kantni", egy él veszi körbe. Ez egyrészt védi az ütődésektől-ütközésektől a holmit, másrészt a kanyarodásban segítí a hóban kapaszkodást.

A deszka középső része a mag. Ez töbnyire fából vagy műanyagból van. Alatta és fölötte szövet van, ami leginkább üveg vagy szénszálas anyagból szokott lenni, a deszka ettől bírja a kiképzést. A felső szövet fölé kerül a dizájnt hordozó gyantás réteg, a deszka köré pedig a műanyag oldalfal tartja össze a szendvicset.

Az orr és a hátsó rész a deszka két végén felhajlított rész. (Kivétel az alpin lapoknál, ahol a hátsó rész nincs felhajlítva. Ez is egyfajta "directional" vagyis egyirányú deszka) Vannak deszkák, amiknél mindkettő egyforma, például a freestyle deszka lehet ilyen. Ezzel mindkét irányban egyformán lehet haladni. A freeride deszkáknál az orr nagyobb és szélesebb, a hátsó rész kisebb. Ezek majdnem "directional" deszkák, vagyis főleg egy irányba haladásra vannak kitalálva, de nem gond ha hátafelé is megy néha a rider.

Az orr szerepe, hogy a deszka ne akadjon el a hóban. Freeride-nál nem ár ha nagyobb az orr, hogy a szűzhóban se akadjunk el vele. A hátsó rész a freestyle-nál, forgásoknál és ugrásoknál a hátra felé érkzésnél jó, mert nem akad le a deszka miatta.

A deszka szélessége is fontos, mielőtt vásárolsz, vigyázz, nehogy túl keskeny legyen, mert ha a lábad lelóg róla, leakadhat a kanyarodásnál. Ha túl széles, akkor meg birkózni kell vele. Vásárlás előtt érdemes próbálgatni a deszkákat, van több olyan kölcsönző, ahol a kikölcsönzött, kipróbált deszkát meg is vásárolhatod, a vételárból pedig levonják a bérleti díjat.

Kötések

strap, snowboard, , extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

Puha kötés: A legelterjedtebb fajta. Puha bakancs való bele, olyasmi, mint a hótaposó csizma. Kezdő és freestyle riderek használják leginkább. Racsnis csatokkal rögzíti a lábfejnél és a bokánál a bakancsot, hátul támasztékkal

kemény kötés, snowboard, , extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

Kemény kötés: Nem néz ki túl bonyolultnak. Alpesi deszkákra és profibb ridereknek ajánlott a nagyobb stabilitás miatt. Két fém pánt rögzíti a síbakancsot, egy az orránál, egy hátul. Merevebben tart, mint a puha kötés.

step in kötés, snowboard, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

Step-in: A belelépős kötés. Spéci puha bakanccsal használatos, az alján a talpban rögzítő rúd elemmel, ez akad bele a kötésbe. Előnye, hogy nem kell a hóba ülni felcsatoláshoz. Létezik a sima, nagyjából korong alakú kötés, de újabban hátsó támasztékos is van. Fejlesztik ezerrel.

A Bakancs

soft, puha, snowboard, bakancs, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

Puha, kemény, vagy step in, ahogy a kötéseknél már leírtuk. A választásnál figyelni kell, hogy vastag zknival próbálja fel az ember, amivel élesbe is használni fogja. A puha bakancsnál nem árt, ha 1-1,5 számmal nagyob a lábunknál, mert ha pont jó, terhelésnél mikor dőlsz benne előre vagy hátra, nyomni fogja a lábadat.

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor


 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
SledDogs hókori
SledDogs hókori Norvégiából
Ezt is kipróbáltuk, és fogjuk is még, mert jó.
Auto Skijöring
Skijöring autóval
Ló helyett lóerők, vagyis az se baj, ha egy síelő lobog a kocsi mögött.
Jégmászás
Jégmászás
Peches ember ne menjen...
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012