Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Téli sportok

A snowboard karbantartása
2010-01-10
Avagy vaxolás, karbantartás házilag egyszerűen, olcsó eszközökkel.

 A deszkát illik karban tartani hogy a talp rendesen csússzon, az él kapaszkodjon a fordulásnál. Többnyire ránézésre látszik, ha eljött az ideje: a talpon a műanyag réteg "szőrössé" válik, az él rozsdás és tompa. A waxolás azon túl, hogy jobban csúszik a deszkád, az élettartamát is növeli, mert használat közben a wax kopik, nem a talp. Az új deszkák élesek, és gyárilag meg is vannak waxolva, ezekkel nem kell foglalkozni. Esetleg az orr és a hátsó rész élét szokták reszelővel lerontani, hiszen ezek csak az ütődésektől, kövektől, fáktól védik a deszkát, a kanyarodásban nincs szerepük.

A karbantartásnál két lehetőséged van:

Az egyik, hogy elviszed egy szervizbe, ahol megcsinálják neked némi pénzért cserébe. (Érdemes komoly szervizt választani például a Montagnát, én már jártam pórul szakszerűtlenül mókoló brigáddal.) A talp komolyabb sérüléseinél is a szerviz ajánlott inkább.

Viszont ha nem vagy kétbalkezes, vagy nincs időd elvinni a deszkát és bevállalod, megcsinálhatod magad is. Ez utóbbihoz nyújtunk itt némi segítséget. 

Élezés

 Jómagam ezt inkább a szervízre bízom, mert az élezéshez szükség van pár spéci szerszámra. Ezeket ha megveszed, és nem az északi sarkon laksz, valószínűleg kb 10 év alatt térül meg a befektetés. Más kérdés, ha az egész család cuccát Te élezed, akkor okés lehet a dolog. Itt egy videó, ami az élezés lépéseit mutatja be:

Waxolás

Amire szükséged van a waxoláshoz: az egy asztal vagy egy (illetve két) bak, amire felfekteted a deszkát, egy sima talpú vasaló (Nem gőzölős, és nem is anyué, mert tutira kiakad ha meglátja), némi wax, tisztítószer, törlőrongy, egy műanyag vagy fém lehúzólap és egy dörzsi szivacs. Vagy egy komplett deszkás felújítószett, mint ez itt:

dakine snowboard tune kit waxoló élező

Az első lépés a lap alapos megtisztítása. Le kell róla szedni a régi vaxmaradékot (a lehúzóval), koszt, port, az élekről a rozsdát, majd le kell törölgetni szárazra. 

A vasalót melegítsd fel, de csak annyira, hogy ne füstöljön a wax ha hozzáér. Célszerű időnként próbálgatni, hozzáérintgetni a waxot. (Melegíteni gyorsabb és könnyebb a vasalót, mint megvárni, hogy visszahűljön.) Én egy régi vasalót használok, de kapható direkt snowboardhoz való waxoló vasaló is. Ezeknek kerekek a sarkai és nem háromszög, hanem négyszög alakú a talpuk. Jól szellőző helységben dolgozzunk, az asztal alá terítsünk valamit, hogy ne kelljen a lecsöppenő waxot a földről felkapirgálni...

Waxoló vasaló dakine snowboard

Ha ezzel megvagy, válaszd ki a megfelelő waxot.  A legjobb, ha tudod milyen hóviszonyok lesznek a pályán, ilyenkor könnyű a választás. Különböző hőmérsékletre más-más wax ajánlott, más kell a vizes hóra, a porhóra és a hideg, durva kristályos szerkezetű hóra. Léteznek univerzális waxok, wax spray-k és szivacsos gyorswaxok, amit reggel gyorsan felkensz a deszkára, aztán irány a terep. De a legtutibb az, amit felvasalsz. Ha nem tudod milyen kondíciók lesznek a pályán, válaszd az univerzális vagy a hideg waxot.

Toko wax

A vasalóhoz érintve, annak az egyik sarkán lecsurgatva csepegtesd végig az anyagot a deszkán cikk-cakkban. Az orrára és a hátsó élre nem kell, elég a talpra nyomatni, amin csúszol. (Nem kell rá túl sok, a végén úgyis csak lekaparod a felesleget.) Ha ezzel megvagy, tedd rá a vasalót, és szépen egyenletes mozdulatokkal húzogatva olvaszd fel és oszlasd el a talpon az anyagot. Ezt ne csináld túl sokáig, ne hevítsd túl a talpat. (Vigyázz, hogy ne hagyd a vasalót sokáig egy ponton, nem tesz jót a lapnak!)

Ha eloszlattad rajta a cuccot, várd meg amíg kihűl, és beletapad a talpba, majd told le róla a felesleget. Ez fontos, mert ha rajtamarad, lassítani fogja a deszkát. (Mikor először csináltam ilyet, én nem toltam le, és csodálkoztam, miért nem megy a frissen waxolt dezső.) Ezt egy műanyag vagy fém lappal tudod a legkönnyebben megtenni. 

Ezek után nincs más dolgod, mint a kész felület feldörzsölése. Így nem lesz teljesen sima, jobban vezeti kifelé a vizet a deszka alól. A dörzsit hosszanti irányban told végig a lap alján, de vigyázz, hogy ne szedd le vele az összes waxot. Nagyjából ennyi a folyamat, nézd meg a videót, és ess neki bátran!

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Hozzászólás írásához jelentkezz be! Ha még nem rendelkezel felhasználói fiókkal ITT tudsz regisztrálni.

Hozzászólások

Még senki sem írt kommentet a cikkhez.
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Snowshorts
Snowshorts
Szánkó a ruhán, avagy támadnak az "Extrém Shortok"
SledDogs hókori
SledDogs hókori Norvégiából
Ezt is kipróbáltuk, és fogjuk is még, mert jó.
Hangboard
A Hangboard
A "lógódeszka". Szerintem kicsit sok a vas rajta, de működik.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012