Az extrémsport magazin
   Megosztás Twitteren
 

Téli sportok

Snowskate
2010-02-06
Gördeszkázás hóban. Nem, ez nem snowboard, nincsenek rajta kötések!

 TÖRTÉNET

 A snowskate típusok időről időre eltűnnek, de úgy tűnik a sport maga mindig visszatér a köztudatba. A snowskate eredete a Snurferig vezethető vissza. A Snurfer tulajdonképpen az első snowboardként híresült el, de mivel ez kötés nélkül került forgalomba, így jogosan tekinthető a snowskate előfutárának. Az első termék, ami a „Snow Skate” nevet viselte a ’70-es években jelent meg, elsősorban a játék- és sportboltok polcain. Ennél a változatnál két sítalpat rögzítettek a gördeszka lap felfüggesztéséhez, így érve el a havon használhatóságot.

 A modern snowskatek négy fajtáját különböztetjük meg: single deck, bideck, 4*4, és a powderskate. Ami mindegyikben közös, az a vízálló csúszásmentes tapadófelület.

SINGLE DECK

 

 

single deck snowskate, snowboard, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 A single deck 1998-ban jelent meg a piacon a Premier Snowskatenek köszönhetően. Megjelenésével a snowskate parkok egyre sokasodtak. Szájról szájra terjedt a single deck híre, meghozva a snowskate parkok népszerűségét Észak-Amerikában. A parkoknak köszönhetően a snowskate élvonalbeli sporttá nőtte ki magát a városi underground télisportok világából.

 A single deck szerkezete vagy a snowboardhoz hasonló szendvics technika p-tex alapon, vagy merev műanyag, hab tapadófelülettel, és barázdázott talppal, ami könnyíti a használatot mind a hóban, mind pedig a korláton. A single decket elsősorban a snowskate parkokra, és városi terepre találták ki. A snowskate ezen fajtája a freestylera, a gördeszka-trükkök téli alkalmazására a legalkalmasabb. A sípályákon általában nem engedélyezik a használatát, mert nincs rajta kötés, nem rendelkezik fém éllel, és leash-t (biztosítókötél szökés ellen) sem lehet rá szerelni, így balesetveszélyes.

 BIDECK

 

 

bideck snowskate, snowboard, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 Megjelenése Stevens Pass, ismertebb nevén Steve Frink nevéhez fűződik. A „sítalpas gördeszka” ötletével 1994-ben egy gördeszkás, deszkaégető rituálé alkalmával állt elő. 2001-ben megannyi prototípus után jelent meg a piacon a „Bi-Deck Snowkates”. Szintén ekkor dobta piacra a snowboard gyártásról elhíresült Burton Snowboard a „Snowdecket”.

 A különböző stílusok kielégítésére, különböző bideckekkel álltak elő a gyátók. A bideck biztosítja a legjobb irányíthatóságot. A hosszabb bideck a hegyi snowskatehez, a rövidebb pedig inkább a trükkökhöz készült.

A bideck a snowskate egy olyan fajtája, ami egy gördeszka lap – ezen áll a rider –, egy kisebb alsó lécre erősítve. Az alsó deszka többnyire olyan, mint egy snowboard p-tex alappal, és fém éllel. Az alsó, és felső deszka kapcsolatát felfüggesztéssel oldják meg, mely lehet csuklós – nagyobb szabadságot biztosít az aldeszka mozgásának -, vagy rögzített. Tetején habos tapadófelület található.

 Kiépített sípályán követelmény, hogy a snowskate biztosítókötéllel és fém éllel rendelkezzen. Egy meghosszabbított biztosítókötél, akár egy erős kutyapóráz vagy egy FS póráz ajánlott.

4*4 SNOWSKATE

 4x4 4*4 snowskate, snowboard, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 Annak ellenére, hogy ez adja leginkább gördeszkázás élményét, ez a legkevésbé népszerű a snowskate világában. Itt a felfüggesztésre 4 kis sítalpat szereltek.

 

NOBOARD/POWDERSKATE

powderskate snowskate, snowboard, extrém, sport, extreme, sportok, outdoor

 A powderskate általában bideck designra épül, de lényegesen hosszabb, sokszor akkora, mint egy freestyle snowboard. A powderskatet a snowskate köztudatba 2003-ban Adam hozta be, aki a Florida Powderskate alapítója és disegnere. A powderskate, nevéből is adódóan elsősorban porhónál válik be.

(Folytatás a következő oldalon...)

 Megosztás az iWiW-en  Megosztás Twitteren
Legújabb cikkek
Zseniális freestyle jégkori videó Magyarországról A Nagyerdei korisok legfrissebb videója is igen ütősre sikeredett (már az előző sem volt kutya), már alig vártuk hogy megjelenjen, és nem is ...
Sörözés Level 1000 Az megvolt, hogy minden sörnyitó? :) Télen is lehet stílusosan fogyasztani, persze csak mértékkel, és ha elmúltál 18! ;)   //   ...
Karo Swen - Rúdtánc (videó) Ettől a csajtól szó szerint eláll a lélegzeted! Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, nyomd meg a gombot! ...
Damien Walters - Gravity Games (Videó) Damien Walters akrobata, parkour mester és kaszkadőr legfrissebb kisfilmjében sem kellett csalódnunk!   Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! ...
Ken Block - Gymkhana7 (videó) Ken Block Legújabb Gymkhana videójában egy öreg Ford Mustanggal csapatja Los Angelesben. Csatlakozz hozzánk Facebook-on is! Ha tetszett, ny...


Szezonális ajánló
Bentley síléc a Zai-tól
Bentley síléc
Luxus síléc igényeseknek
Curling
A Curling
Jégen játszott "célbacsúsztatós" csapatsport
Splitboard
A Splitboard
A sí és a snowboard okos kombója backcountry deszkázáshoz. A Burton is gyártja régóta.
 • Blob
  Blob Kipróbáltuk a Blob-ot, király volt!
 • Gauswheel teszt
  Gauswheel teszt Kaptunk egy Gauswheel-t és játszottunk vele kicsit.
 • Flowboard
  Flowboard Kipróbáltuk Sanchez-zel a 14 kerekű downhill gördeszkát.
 • SledDogs hókori teszt
  SledDogs hókori teszt Kipróbáltuk, rákattantunk, mert hóban korcsolyázni nagyon jó móka!
 • Lézerharc teszt
  Lézerharc teszt A Laserforce arénája nem gyerekeknek való. Vagyis nem csak nekik.
 • Viiroll teszt
  Viiroll teszt Elmentünk, teszteltük, megérte! Különleges kori Magyarországról.
 • Defendo teszt
  Defendo teszt Hogyan védd meg magadat egy szórakozóhelyen? Megnéztük, tanultunk belőle.
 • Barlang Airsoft
  Barlang Airsoft Lementünk a föld alá szétlőni egymást játékból. Azóta is járunk.
A szerkesztők előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a lap részeinek vagy egészének feldolgozása, beleértve a weblapon szereplő összes cikket, adatot, elérhetőséget és képet is.
© Extremesportok.hu 2012